Bedrijven laks in veiligheidsbeleid

0

Twintig procent van de Nederlandse bedrijven heeft geen veiligheidsbeleid. Van de organisaties die wel een beleid hebben, toetst een kwart dit zelden of nooit aan veranderende wetgeving of dreigingen van buitenaf.

Dat blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van beveiligingsbedrijf Securitas uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder 800 respondenten in het bedrijfsleven.

Beleid
Een veiligheidsbeleid wordt ingezet wanneer criminelen toeslaan, er brand uitbreekt en bij diefstal, agressie of vandalisme. Een goed beleid bevat een veiligheidsprotocol waarin staat wie welke verantwoordelijkheden heeft en waar onveilige situaties gemeld kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat achttien procent van de respondenten uit het MKB een veiligheidsprotocol niet noodzakelijk acht.

Werknemer
Vooral bij MKB-bedrijven (2-250 werknemers) ontbreekt een veiligheidsbeleid. Maar liefst 34 procent geeft aan geen beleid voor veiligheid te hebben, tegenover 6 procent van de grote bedrijven (meer dan 250 werknemers).


Ruben van Berg van Securitas: ‘Werkgevers moeten zich realiseren dat werknemers vaak niet op de hoogte zijn van de veiligheidsrisico’s op de werkvloer. Dit is hun verantwoordelijkheid, niet die van de werknemer. Bij het voorkomen van gevaarlijke situaties op de werkvloer helpt het opstellen van een veiligheidsprotocol.’

Risico
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste bedrijven de veiligheidsrisico’s zelf in kaart brengen door middel van een risicoanalyse. Dertien procent brengt risico’s niet structureel in kaart, maar doet dat pas als er een incident heeft plaatsgevonden of er toevallig aan wordt gedacht.

Middelen
Veiligheidsmiddelen worden door veel organisaties niet optimaal ingezet. 63 procent van de ondervraagden stemt de aanwezige middelen als mens, organisatie, IT en techniek op het gebied van veiligheid niet volledig op elkaar af. Van Berg: ‘Veiligheid gaat verder dan een bewakingscamera of beveiliger bij de ingang. Organisaties moeten bijvoorbeeld ook veranderende wetgeving en dreigingen van buitenaf inventariseren. Een kwart van de ondervraagden toetst het veiligheidsbeleid echter zelden of nooit aan deze veranderende factoren buiten de organisatie.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.