Bedrijfsproblemen oplossen met… humor

0

Humor en creativiteit zijn nauw aan elkaar verbonden, omdat je in allebei de gevallen dingen op een nieuwe manier probeert te zien. Dus kun je verwachten dat mensen die veel lachen ook creatiever zijn met oplossingen voor (werk)problemen.

Neem voor de grap eens het volgende probleem. Op een tafel liggen drie dingen: een kaars, een doos punaises en een doos lucifers (zie het plaatje). Boven de tafel hangt een prikbord. De opdracht is: bevestig de kaars aan het prikbord op zó’n manier dat hij geen kaarsvet lekt als je hem aansteekt.

Onderzoekers verdeelden proefpersonen in drie groepen. De eerste groep keek een lachfilm, de tweede een gewone film, en de derde groep keek niets. De uitkomst? Degenen die de lachfilm keken losten het kaarsenprobleem maar liefst vier keer zo vaak op als de anderen. Sta je voor een moeilijke opgave en komt niemand er uit, dan loont het dus de moeite om eens flink te lachen met z’n allen.

Serotonine

Overigens is de link tussen humor en creativiteit niet nieuw. In de jaren ’50 is de onderlinge relatie al beschreven. Wel snappen we nu wáárom er een link is. Humor verlaagt het niveau van serotonine in je hersenen, wat zorgt voor meer focus en hersenactiviteit.

Oplossing

Dus… Wat is de oplossing van het kaarsenprobleem? Bent u er al uit? Nee? Kijk misschien even naar deze sketch voor wat humor. De kans is dan immers vier keer zo groot dat u het raadsel oplost, dan wanneer u er niet naar kijkt.

Direct naar de oplossing van het raadsel?

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.