Astronauten mogen huilen tijdens werktijd

0

Canada gaat in 2017 weer de ruimte in, en daar zijn astronauten voor nodig. Natuurlijk gaat daar een stevig selectieproces aan vooraf. De Canadian Space Agency geeft een interessant inkijkje. Van sommige dingen kunt u iets opsteken, van andere elementen wellicht iets minder.

Allereerst wordt aan de astronauten een aantal flinke eisen gesteld. Zo moet je universitair geschoold zijn, in de wetenschappen of als dokter. Natuurlijk vragen ze de nodige werkervaring en taalbeheersing, maar ook… mag je niet kleurenblind zijn. Maar goed, waarom zou je de ruimte in willen als je dit en dit toch niet kunt zien?

Selectie

Over het selectieproces wordt weinig vrijgegeven, maar aangezien het een jaar duurt, zal het niet heel makkelijk zijn. Bovendien moet je er zo’n 20 dagen in steken, die geen van alle betaald worden. Klinkt niet als een klantvriendelijk sollicitatieproces, maar kennelijk kunnen ze het maken. Solliciteren kan hier trouwens.

Vragen

Wellicht het meest interessant is… hoe intensief ze ingaan op de inhoud van de baan en de arbeidsomstandigheden. Zomaar een paar vragen uit de grote berg.

  • Wat verdient dat eigenlijk? Best aardig, variërend van 91.300 tot 178.400 dollar per jaar, afhankelijk van je ruimte-ervaring.
  • Hoeveel zekerheid heb je? Weinig, er wordt gewoon gewerkt met tijdelijke contractjes. Weer geen hypotheek afsluiten dus.
  • Heb ik een zwemdiploma nodig? Ja, sterker nog, dat is essentieel. Ruimtewandelen wordt bij gebrek aan ruimte op aarde geoefend in het water. Bovendien moet je kort kunnen overleven als je in het water stort. Zo moet je ten minste 250 meter in 10 minuten kunnen zwemmen.
  • Is het niet eenzaam in je eentje daarboven? Een van de gepensioneerde ruimtevaarders zegt daarover: “In the centre of every big city in the world, surrounded by noise and teeming millions of people, are lonely people. Loneliness is not so much where you are, but instead is your state of mind. On Station with the world in our window, people on the radio, family just a phone call away, and other crew members to chat with, plus a full plate of experiments and work to do. Loneliness is no more of a problem than it is everywhere else.”
  • Wat als ik toch een keer moet huilen? Geen probleem, dat mag. Nou ja, één klein probleempje dan: door het gebrek aan zwaartekracht blijven je tranen aan je wangen hangen.
  • Hoe was je je kleren? Niet. Je draagt ze net zolang tot ze te vies zijn om nog nóg een dag te dragen, vervolgens worden ze naar buiten gebracht waar ze verbranden in de atmosfeer.
  • Kunnen vrouwelijke sollicitanten ongesteld worden in de ruimte? Ja, dat kan. Vroeger dachten ze dat door het gebrek aan zwaartekracht het bloed terug het lichaam in zou vloeien, met allerlei ziektes tot gevolg. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Bovendien kiezen veel ruimtevrouwen ervoor om anticonceptie te slikken waardoor de menstruatie stopt.

Bron: CSA

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.