Arrestatie directeur champignonkwekerij

0

De 51-jarige directeur van een champignonkwekerij in de regio Venlo is maandag door de Inspectie SZW aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte.

Het gaat om een zaak waarin in augustus ook al drie verdachten zijn opgepakt. Het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt, heeft dat maandag desgevraagd bevestigd.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij zich schuldig heeft gemaakt aan uitbuiting van werkneemsters uit Polen. Ze zouden zijn onderbetaald, heel lange werkdagen hebben moeten maken en vrijwel geen vrije tijd hebben gekregen. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

De Inspectie SZW heeft ook nog een 40-jarige man aangehouden die zou hebben meegewerkt aan het manipuleren van de arbeidsuren van de Poolse werkneemsters.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt in een reactie het tegengaan van uitbuiting een prioriteit van zijn departement. De actie van maandag geeft volgens hem aan dat de overheid werk maakt van het aanpakken van misstanden op de arbeidsmarkt.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.