Apptalk: iTunes U

0

In deze rubriek bespreken drs. Karin Derksen en drs. Theo Visser een interessante digitale toepassing op Opleiding & Ontwikkeling gebied.

Altijd al in je vrije tijd een cursus bij een toonaangevende universiteit of andere onderwijsinstelling willen volgen? Met de app ‘ iTunes U’ doe je dat vanuit je luie stoel op je tablet of smartphone.

De app lijkt gebouwd vanuit drie belangrijke uitgangspunten.

 • Als eerste: kennis is er om te delen met elkaar.
  Je vindt in de app cursussen van veel verschillende onderwijsinstellingen, zoals de Vrije Universiteit, Fontys, Cambridge University of New York University, maar bijvoorbeeld ook van Schouten en Nelissen. Deze cursussen staan allemaal in de catalogus, een schatkamer aan informatie.
 • Het tweede uitgangspunt: kennis bied je op verschillende manieren aan.
  Of misschien omgekeerd, kennis neem je op verschillende manieren tot je. Je vindt bijvoorbeeld films, presentaties met gesproken tekst, podcasts en geschreven tekst.
 • Als derde uitgangspunt zien we: kennis tot je nemen vraagt om actieve bewerking als gebruiker.
  Veel cursussen zijn samengesteld als een ‘ bundel’ , waarin je alle informatie bij elkaar vindt in een soort ‘ schrift’ met tabbladen. Daarin kun je ook notities maken, die je kunt toevoegen aan al het materiaal uit de cursus. Zo kun je bijvoorbeeld notities maken bij een film en deze opslaan.

Functionaliteit

De app kent twee centrale plaatsen:

 • de catalogus, waar je alle informatie vindt die beschikbaar is in de app,
 • en de bibliotheek (je eigen boekenkast),waarin je de door jou gekozen cursussen bewaart.

Als je een cursus kiest, neem je een gratis abonnement. Dat is mooi, want de informatie in je persoonlijke bibliotheek blijft op die manier altijd up-to-date. Bij elke cursus zie je een cijfer dat het aantal ongeopende items weergeeft. Dus als je je
bibliotheek opent heb je direct overzicht waar je nog nieuwe informatie kunt vinden die je nog niet hebt bekeken.

Succesfactor
We noemden het al, de app ontsluit een schatkamer aan kennis en dat is ook de succesfactor. De app voorziet goed in zoekmogelijkheden. Toch blijft het zoeken van de informatie die je wilt, zoals vaak in de huidige overload, ook hier de kunst. Je kunt zoeken op genre, onderwijsinstelling of met behulp van een zoekvenster. Standaard vind je in de app de categorieën ‘uitgelicht’ en‘ hitlijsten’.

Die schatkamer aan kennis kent echter ook zijn keerzijde. De kwaliteit van het materiaal is erg wisselend. Bijvoorbeeld in een cursus over ‘ onderzoek in de sociale wetenschap’ vinden we films van colleges die in de praktijk zijn uitgevoerd. Daarin zit zeker veel bruikbare informatie, maar ook de nodige informatie die voor ons niet relevant is. Bijvoorbeeld dat de docent vertelt: ‘ Er is morgen geen practicum.’ Of dat de docent een groepsindeling en lokalen geeft en dat toelicht.

Sterk punt
Een sterk punt is de diversiteit aan materialen en de mogelijkheid om met notities actief de aangeboden kennis te verwerken en voor jezelf te verrijken. We hopen dat in een volgende versie ook interactie met anderen mogelijk is. Daarmee vergroot de app naar ons idee de mogelijkheid voor de gebruiker om kennis te verwerken en zich echt eigen te maken.

Drs. Karin Derksen is eigenaar van KADE leren-ontwikkelen-veranderen en redactielid van O&O.
Drs. Theo Visser is adviseur bij Kessels & Smit, The Learning Company en redactielid van O&O.

iTunes U is gratis te downloaden via I-tunes.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.