Ambachtelijke branches willen weer Meestertitel

0

Een meerderheid van de ambachtelijke branches in Nederland is geïnteresseerd in (her)invoering van een Meestertitel voor hun ambacht.

Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens de Nacht van het Ambacht.

Vooral de mogelijkheid om te excelleren biedt perspectief voor (aankomende) vakmensen. Een van de aanwezigen was tv-kok Rudolph van Veen. Hij is één van de eerste meesters in zijn vak: ‘Een meestertitel, willekeurig in welk vak, zorgt voor het Johan Cruijff effect. Het stimuleert de drang naar excellentie. En wat is er mooier om in het vak dat jij het mooiste vak van de wereld vindt, als excellent te boek te staan?’

Meestertitel

Op dit moment kent slechts een beperkt aantal branches een meestertitel. Een ruime meerderheid van de 34 ondervraagde branches overweegt een meestertitel in te voeren. Een meestertitel zal maatwerk betekenen per branche, omdat de verschillen tussen de ambachten en de branches groot zijn. Ad Bergwerff, voorzitter van Commissie Ambachtseconomie van VNO – MKB Nederland en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie, is enthousiast over de invoering van de meestertitel voor de verschillende sectoren. ‘Een meestertitel straalt vertrouwen uit. Jongeren kiezen daardoor makkelijker voor een vakopleiding of vak maar ook klanten zullen het waarderen.’

Nieuwe campagne

Minister Kamp reikte tijdens de Nacht van het Ambacht aan Ingrid Cordes en Sylva Kilian de nieuwste poster van de ‘Ieder zijn vak’-campagne uit. Hierop staan de beide ambachtelijke glasbewerkers uit Emmeloord centaal. Cordes en Kilian wonnen de juryprijs van de posterwedstrijd die het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) had uitgeschreven onder ambachtelijke ondernemers. De poster wordt deze week als abri en straatposter ingezet als onderdeel van de ‘Ieder z’n vak’ campagne.

Tekort ambachtsmensen

Het HBA startte in juli de campagne ‘Ieder z’n Vak’ om aandacht te vragen voor het dreigende tekort aan ambachtsmensen in Nederland. Tot 2020 zijn er minimaal 250.000 nieuwe vakmensen nodig om de ambachtseconomie draaiende te houden.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.