Alleen 65-plussers vragen is discriminatie

0

Het is ongeoorloofde discriminatie als de leeftijd van een sollicitant meespeelt in de afwijzing. Het hoeft niet de hoofdreden te zijn.

De situatie

Een koeriersbedrijf plaatst een personeelsadvertentie: “Koeriersdienst (…) zoekt vitale 65-plussers als oproepchauffeur (…)”. Een man reageert op de advertentie en ontvangt van het bedrijf aanvullende informatie over de functie. Een medewerker van het bedrijf vraagt nog naar de leeftijd van de man, die daarop in een e-mail meldt dat hij 50 jaar is. Het bedrijf antwoordt daarop dat de man eerst de advertentie goed moet lezen en dat hij geen kandidaat meer is.

De vordering

De sollicitant meent dat hij wordt gediscrimineerd op grond van zijn leeftijd en vraagt de Commissie Gelijke Behandeling om een oordeel hierover.

Het verweer

Het koeriersbedrijf geeft aan dat het een voorkeur heeft voor 65-plussers maar dat het ook best sollicitanten van buiten deze doelgroep wil aannemen. Het bedrijf geeft verschillende redenen voor deze voorkeur:

  1. Het gaat om een klein aantal uren die niet gegarandeerd zijn. De ervaring van het bedrijf is dat die uren meestal niet acceptabel zijn voor sollicitanten die nog geen 65 zijn.
  2. Er wordt veel tijd besteed aan het inwerken van de chauffeurs. De kans dat een medewerker alsnog ontslag neemt om een betere baan aan te nemen is groter bij 65-minners.
  3. Het bedrijf wil met medewerkers die niet gebonden zijn aan andere werkgevers of een eigen bedrijf de nodige flexibiliteit bereiken.

Het oordeel

De Commissie oordeelt dat de doelen van het koeriersbedrijf legitiem zijn en dat de gezochte flexibiliteit een werkelijke behoefte is van de onderneming. Maar de middelen zijn niet geschikt om die doelen te bereiken.
Flexibiliteit van medewerkers hangt niet af van hun leeftijd, wekelijkse inzetbaarheid hoeft niet te botsen met andere verplichtingen en de angst dat jongere werknemers het bedrijf eerder verlaten is een algemene, niet onderbouwde stelling, aldus de Commissie.
De Commissie heeft eerder geoordeeld dat onderscheid naar leeftijd ook verboden is als het niet de enige of doorslaggevende reden vormt voor het handelen (CGB 2007-117).

CGB 2011-197
Commissie Gelijke Behandeling
Leeftijdsdiscriminatie
15 december 2011 

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.