Is Hemelvaartsdag een vrije dag?

5

Binnenkort is het Hemelvaartsdag. Geldt voor deze dag een verplichte vrije dag? Een handig overzicht voor HR.

Allereerst: er is geen wet die heeft vastgelegd dat werkgevers hun werknemers (betaald) vrij moeten geven op bepaalde feestdagen. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In de cao of arbeidsovereenkomst staat doorgaans geregistreerd of je vrij bent op feestdagen.

Hemelvaartsdag

 • Wanneer: donderdag 25 mei 2017
 • Voor wie is dit een vrije dag: De meeste mensen hebben op Hemelvaartsdag een vrije dag. In een cao kan hier van worden afgeweken (bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en de horeca). Rijksambtenaren zijn vrij op Hemelvaartsdag.

Pinksteren

 • Wanneer: zondag 4 en maandag 5 juni 2017
 • Voor wie is dit een vrije dag: 1e Pinksterdag valt altijd op een zondag en 2e Pinksterdag valt altijd op een maandag. De meeste mensen hebben beide dagen vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken (bijv. in de horeca en de gezondheidsector).

Kerstmis

 • Wanneer: maandag 25 en dinsdag 26 december 2017
 • Voor wie is dit een vrije dag: De meeste mensen hebben zowel 1e als 2e Kerstdag vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken.
 • Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.

5 reacties

 1. De informatie is niet geheel juist!
  Goede vrijdag is alleen een vrije dag voor ambtenaren die bij een Gemeente of een Provincie werken.
  Voor Rijksambtenaren is Goede Vrijdag een gewone werkdag.

 2. 5 mei is ook in lustrumjaren geen verplichte vrije dag voor iedereen (CAO Metalektro: 5 mei is geen doorbetaalde vrije dag).

 3. Hoi Dinkel & HR,

  Dank voor jullie oplettende reacties. Ik heb al een aanpassing gemaakt in de tekst en we leggen het ook nog even voor aan de auteurs van XpertHR.

  Hartelijke groet,
  Marloes Oelen
  redactie XpertHR Actueel

 4. Dank Marloes. De vraag die het oproept is als er niets is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of CAO en dus niets formeel geregeld. Is er dan wel of geen recht op een vrije dag met Koningsdag en andere feestdagen?

 5. Hoi JT,

  Er bestaat geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag, dus ook niet op Koningsdag. In de cao of arbeidsovereenkomst staat doorgaans geregistreerd of je vrij bent op feestdagen. Maar het recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag kennen we niet. Beantwoordt dit je vraag?

  Groet,
  Marloes