Afschaffing VUT-regeling niet onredelijk. Ontbinding zonder vergoeding

2

Het GVB Amsterdam moet door een wetswijziging de bestaande VUT-regeling afschaffen. Een 58-jargie trambestuurder vindt dat hij daardoor onredelijk wordt benadeeld en vraagt om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter vindt de overgangsregeling die de werkgever heeft getroffen niet onredelijk.

De situatie

Een 58-jarige trambestuurder in Amsterdam vraagt de kantonrechter om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. Vanwege gewijzigde wetgeving (Wet VPL) moest de werkgever de VUT- regeling afschaffen. Op grond van deze regeling kon de werknemer op zijn 60e met pensioen. Omdat de regeling is vervallen, heeft de werkgever voor oudere werknemers een overgangsregeling ingesteld. De trambestuurder kan daardoor nu op 61,5-jarige leeftijd uittreden. Ondanks de overgangsregeling voelt de werknemer zich onevenredig benadeeld en stapt naar de kantonrechter.

De vordering

De werknemer voert als reden voor de ontbinding aan dat hij geen vertrouwen meer heeft in de voortzetting van de arbeidsrelatie met zijn werkgever. Hij vordert ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding van ruim € 171.000.

Het verweer

Van de werkgever mag de werknemer gewoon blijven werken en – als hij dat wil – gebruik maken van de overgangsregeling. De trambestuurder functioneert prima.

Het oordeel

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst maar kent de werknemer geen vergoeding toe.
De werkgever heeft voldoende aangetoond dat de regeling, door de gewijzigde wetgeving, wel moest worden afgeschaft. Het is duidelijk dat dit voor bepaalde werknemers nadelige gevolgen heeft, onder andere voor de trambestuurder. Maar dat betekent nog niet dat de werkgever verwijtbaar gehandeld heeft. Een vergoeding kan op zijn plaats zijn als de werkgever op een onredelijke manier geen rekening houdt met de belangen van de werknemer. En dat is hier niet het geval. Door een overgangsregeling voor oudere werknemers vast te stellen, heeft de werkgever juist wel aan het die belangen gedacht, oordeelt de kantonrechter.

LJN BN8433
Kantonrechter Amsterdam
Afschaffing VUT-regeling
Eerste aanleg
1 september 2010

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. paul van appeven op

    Wat een domkop, baan kwijt en geen vergoeding en goede regeling weggegooid. Een goed juridisch advies vooraf had wellicht dit kunnen voorkomen

  2. @ Paul: de werknemer krijgt de mogelijkheid zijn verzoek in te trekken. Hij is zijn baan dus niet kwijt.