Aan de slag met je internal brand

1

Het internal brand is hoe werknemers hun werk en werkplek ervaren en hoe zij daarover denken. Het internal brand is de context van waaruit het management leidt, besluit en de cultuur bouwt en daarom zeer relevant voor HR-professionals.

Het idee van internal branding is niet nieuw. Je interne brand moet overeenstemmen met je externe (employer) branding. Als je bekend wilt staan als een bedrijf dat superieure service levert, dan moeten je interne processen ook van hoge kwaliteit zijn.

Het interne brand heeft vele raakvlakken met de visie en missie van de organisatie en de onderliggende waarden. En communicatie over internal branding kan alleen succesvol zijn als duidelijk is dat ernaar gehandeld wordt. 

Auteur Lisa Haneberg geeft het voorbeeld van een zorgorganisatie dat haar externe brand herdefinieert. Het moeilijkste is dan de doorvertaling van het externe naar het interne brand en vervolgens in concrete gedragingen. Wat betekent bijvoorbeeld een goede klantenservice voor vergaderingen, hoe mensen worden geselecteerd en promotie maken, voor competenties en training, voor beoordelingsgesprekken, interne communicatie, medewerkersrollen et cetera.

Als een nieuwe vaardigheid gevraagd wordt, moet dit in alle acties en gedragingen terugkomen. Een poster ophangen om deze nieuwe vaardigheid onder de aandacht te brengen is zinloos.
Als een organisatie echt serieus met internal branding aan de slag gaat, moeten managers goed ondersteund worden. Zij moeten ‘een handboek’ krijgen dat laat zien hoe de afdeling er, op welke donderdag om 14.00 uur ook, uitziet. Ze moeten de kennis krijgen en de vrije hand om alle aspecten van het werk aan te pakken en in lijn te brengen met het internal brand.

Gepresenteerd als bullit-points ziet een internal branding-traject er wellicht makkelijk uit. Maar de praktijk blijkt weerbarstig en vraagt toewijding, volharding en (initiële) successen die energie geven om door te gaan.
Lees op HRM Today het originele artikel over internal branding, waar in Nederland zelfs een heuse NIMA-award voor wordt uitgereikt.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Bob Vrijaldenhoven op

    Zeer herkenbaar, als je als organisatie echt (integer en geloofwaardig) wilt zijn dan horen de externe en intern branding in de pas te lopen.
    Als suggestie wil ik graag een extra suggestie meegeven. Namelijk om de interne branding te laten aansluiten bij het persoonlijke merk van de medewerker.
    Zo voorkom je een situatie van overtuigen (compliance > loyale soldaten) en ga je naar zinvol verleiden (commitment> sweetspotters). Dit voorkomt energie verlies en helpt mensen duurzaam te excelleren. Dit vraagt vraagt van het management dat zij aandacht hebben voor het persoonlijke merk en dat ze tijd investeren in het leggen van een verbinding. “Connected Inspiration”