9 opmerkelijke retentie-statistieken

1

Retentie is een belangrijk onderwerp voor HR-professionals. Het werven en inwerken van nieuwe medewerkers kost immers veel geld en bovendien willen organisaties hun talenten niet verliezen.

Maren Hogan zet 9 feiten op een rij die je in gedachten kunt houden als je naar oplossingen zoekt om het verloop te beperken.

 1. Zo’n driekwart van alle werkgevers herziet haar onboarding-proces om medewerkers te behouden. Het is niet de enige reden om onboarding te herzien, maar wel een belangrijke. In deze fase hechten medewerkers zich aan het bedrijf en maken ze zich de waarden van de organisatie eigen.
 2. Een derde van de nieuwe medewerkers is binnen 6 maanden alweer vertrokken. Het is belangrijk dat medewerkers in een vroeg stadium van hun loopbaan realistische doelstellingen meekrijgen. Zonder deze doelstellingen zouden ze zich snel kunnen gaan vervelen of juist overweldigd raken.
 3. Medewerkers die via andere medewerkers zijn geworven (referral recruitment) blijven langer dan medewerkers die via andere kanalen, bijvoorbeeld vacaturebanken, binnengehaald worden. Door medewerkers te stimuleren zelf geschikte kandidaten voor vacatures aan te dragen, wordt het verloop dus teruggedrongen.
 4. Bijna 78% van de directeuren vindt retentie een belangrijk tot urgent onderwerp. Verloop kost immers veel geld en medewerkers die weggaan nemen waardevolle kennis en ervaring mee.
 5. Medewerkers die thuis werken zeggen 50% minder vaak hun baan op. Ze zijn vaker tevreden met hun baan, omdat ze in hun eigen tempo en op een plek waar ze zich op hun gemak voelen, mogen werken. Medewerkers (vaker) thuis laten werken beperkt dus het verloop. Bovendien zijn ze nog productiever ook.
 6. Een derde van de medewerkers (33%) weet na een week of ze zich langdurig aan hun werkgever willen binden. Slechts een derde, volgens Hogan. ‘Een laag percentage in relatie tot retentie.’ De eerste indruk die een werkgever achterlaat is van groot belang. Er moet veel aandacht besteed worden aan nieuwe medewerkers, zodat ze zich snel thuis en gewaardeerd voelen.
 7. Zo’n 35% van de medewerkers gaat uitkijken naar een andere baan als zij in de komende twaalf maanden geen loonsverhoging krijgt. Dat zijn niet de meest loyale medewerkers, maar als er geen loonsverhoging inzit leidt dit tot verloop. Als je nieuwe medewerkers goed hebt ingewerkt, zij weten welke rol ze spelen in het geheel en ze de waarden van de organisatie geadopteerd hebben, zullen medewerkers minder snel opzeggen als ze een keer geen loonsverhoging krijgen.
 8. Een derde van de senior managers van organisaties met meer dan 100 medewerkers is zelf op zoek naar een nieuwe baan. Zorg dat deze managers de waardering krijgen die ze verdienen en vertel hen hoe waardevol ze zijn voor de organisatie. Anders vertrekken ze.
 9. 32% van de werkgevers verwacht dat medewerkers weggaan. Ze bereiden zich erop voor door bijvoorbeeld hun recruitment-activiteiten te intensiveren. Echter, zo betoogt Hogan, vaak is het beter om oorzaken van verloop aan te pakken.

Bron: ERE media/TLNT

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Dick Klinkhamer op

  Is een buitenlands onderzoek dat -gelet op de inmiddels gangbare insteek voor en de omgang met bv de WWZ (flexibel wordt helemaal niet vast)- in Nederland totaal niet opgaat.