5 tips om de generatiekloof op de werkvloer te overbruggen

0

Verschillende generaties op de werkvloer zijn geen probleem, maar een kans. Tom Gimbel constateert wat spanningen op de werkvloer tussen verschillende generaties. Senior managers zien Millennials als ongeduldig, lui en onprofessioneel. Millennials op hun beurt zien Babyboomers als onbenaderbaar en ouderwets. Maar deze spanningen kunnen weggenomen worden.

Volgens Gimbel hebben Millennials gewoon wat begeleiding nodig en moeten Babyboomers niet te trots zijn om hulp te vragen van jongere collega’s.

5 tips om generaties te laten samenwerken

Gimbel geeft vijf tips om Babyboomers en Millennials effectiever te laten samenwerken:

  1. Reverse mentoring
    Jongere medewerkers en senior professionals kunnen veel van elkaar leren, als ze daar de tijd voor nemen. Oudere medewerkers kunnen door hun jongere collega’s op technologisch vlak bijgespijkerd worden, terwijl jongere medewerkers bijvoorbeeld politiek bewustzijn wordt bijgebracht.
  2. Niet traditionele trainingOver het algemeen worden jongere medewerkers opgeleid en getraind. Beter is het deze jonge medewerkers in te zetten voor het trainen van de generatie X met betrekking tot bijvoorbeeld sociale media.
  3. Divers samengestelde teams
    bij het werven van medewerkers moet reeds rekening gehouden worden met de samenstelling van het team. Volgens Gimbel hebben de leden van de meest productieve en innovatieve teams weinig gemeenschappelijk. Door verschillende generaties met elkaar te laten werken blijft de organisatie voorop lopen in de markt, terwijl wel de kernwaarden van de organisatie behouden blijven en werkprocessen worden gevolgd.
  4. Verschuif de bureaus regelmatigLaat medewerkers regelmatig van werkplek wisselen en zorg ervoor dat medewerkers met verschillende ervaringsniveaus bij elkaar zitten. Dit zorgt voor nieuwe energie op de werkplek. Dit is een simpel concept dat bewezen effectief is.
  5. Bevorder interne communicatieMoedig medewerkers aan om op te staan en te praten met collega’s. Zorg voor onverwachte ontmoetingen op de werkvloer. Laat medewerkers informeel sparren en ideeën delen.

Dit artikel met 5 tips om de generatiekloof op de werkvloer te dichten is te vinden op het blog TLNT.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.