4 misverstanden over de prestatiecultuur

0

We denken als HR met de tijd mee te gaan. En natuurlijk doen we dat ook, maar de vóóronderstellingen waarop organisaties zijn gebaseerd, zijn nog steeds erg ouderwets.

Dat is het interessante betoog – met veel mooie voorbeelden – van David Mizne op deze blog.

Veel organisaties zijn nog steeds (ofwel: steeds meer) gebaseerd op het idee álles uit medewerkers te halen. Op allerlei manieren verhogen managers de druk op mensen om meer gedaan te krijgen. In sommige sectoren is het dominante devies nog altijd: méér, méér, méér. Terwijl langzamerhand uit allerlei onderzoek blijkt dat dat eigenlijk helemaal niet werkt. Hieronder vind je vier artikelen die (gestaafd met cijfers en feiten) uitleggen waarom het niet klopt wat we altijd dachten.

1. Vier uur per dag werken is genoeg

Grote denkers als Charles Darwin werkten niet langer dan vier uur per dag, en eigenlijk zou niemand dat hoeven doen. Overwerk is in organisaties inmiddels een serieus probleem geworden, leidend tot stress, ziekte en burnout. En dat is niet verwonderlijk. Uit tientallen onderzoeken blijkt dat mensen minder productief worden wanneer ze langer werken. Fulltime wetenschappers zijn bijvoorbeeld nog maar de helft zo productief als hun collega’s die maar 20 uur per week werken. Collega’s die 60 uur per week werkten, bleken het minst productief te zijn.

2. Lui zijn is goed

Van jongsafaan word je geleerd dat je alleen iets kan bereiken door hard te werken. Michael Lewis, de bestselling-auteur van Moneyball laat ons het tegenovergestelde zien. Luiheid is goed omdat het goede van slechte ideeën helpt te onderscheiden. Continu druk zijn, kan namelijk ook een afleiding zijn van waar het écht om gaat.

3. De war for talent is voorbij. En iedereen heeft verloren.

Jarenlang hebben we gesproken over de “war for talent”, waarbij we ervan uitgingen dat succes afhing van de mate waarin we mensen konden binden, boeien en behouden. Maar de auteurs van dit artikel zeggen dat de oorlog voorbij is en dat eigenlijk iedereen verloren heeft. Hun argument: het lukt ons helemaal niet om te binden, boeien en behouden. Want voor elke betrokken medewerker staan er tien in de rij die alleen maar hun hypotheek komen verdienen, en niks meer dan dat. Waarom denk je dat zoveel mensen gaan freelancen?

De stand van zaken is nu zo: werkgevers klagen over gebrek aan talent, en werknemers over zinloze banen. De oplossing: stoppen met leiderschapsontwikkeling, en eindelijk eens beginnen met het ontwikkelen van iederéén.

4. Hoe drukker je bent, hoe meer stilte je nodig hebt.

Zelfs bij de Harvard Business Review zijn ze er inmiddels van overtuigd dat het nodig is om af en toe uit te loggen. Stilte is nodig. Hersenonderzoek laat zien dat regelmatige rustmomenten helpen om productief te blijven en om ons te begeven in complexe kantooromgevingen. Recent onderzoek laat zien dat tijdens rustmomenten onze hersenen zich herstellen, vooral de hersendelen die gelieerd zijn aan geheugen en leren.

Bron: 15Five 

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.