3 arborisico’s van mobile devices

0

Geen enkele arboprofessional kan om de opmars van tablets en smartphones heen.

Want de meeste organisaties mogen het klassieke beeldschermwerk dan grotendeels onder controle hebben, tablets en smartphones zorgen voor een nieuwe dimensie. Nieuwe risico’s steken de kop op.

Risico’s

Tablets en smartphones worden vaak dichter bij de ogen gehouden. Hierdoor moeten onze oogspieren harder werken. Ongezond is dat niet, maar wel duidelijk vermoeiender dan regulier beeldschermwerk. De beste oplossingen zijn beperking van de gebruiksduur, en afwisseling door de blik geregeld te richten op zaken die verder weg zijn.

Daarnaast brengt de bediening van een mobile device risico’s met zich mee. Een mobile device houden we namelijk vaak vast. Houden we de armen ontspannen, dan buigt de nek extreem naar voren, en moeten de nek- en halsspieren extra hard werken. Het alternatief  de armen omhoog brengen  is niet veel beter: dit geeft statische belasting van de arm- en schouderspieren.

Omdat er zo weinig informatie tegelijk zichtbaar is, wisselen we vaker tussen schermen en moeten we dus meer onthouden. Dit vergroot de kans op vermoeidheid en fouten.

Verstrekte eind 2010 slechts 1 procent van de werkgevers met vijftig man personeel of meer een tablet aan één of meer personeelsleden, eind 2012 lag dit al op 17,5 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.