15 procent werknemers maakt discriminatie mee

0

Circa 15 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met ongelijke behandeling op het werk.

Zij werden zelf gediscrimineerd of zagen hoe dat bij collega’s gebeurde. Circa 85 procent zegt helemaal geen ongelijke behandeling te hebben meegemaakt.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van de Commissie Gelijke Behandeling. 842 van de circa drieduizend via internet benaderde personen vulden hiervoor een enquête in.

Van de 65 personen die de kwestie bij de baas aan de kaak stelden, zegt 40 procent dat de situatie daarna verbeterde. Bijna 14 procent zag de boel juist verslechteren. Ruim 46 procent zegt dat de melding geen enkel resultaat had.

77 procent van de ondervraagde personen heeft het idee dat het onderwerp discriminatie bespreekbaar is op het werk. Volgens ruim 17 procent is dat niet altijd of zelfs nooit het geval. De rest wist het antwoord op deze vraag niet.

De onderzoekers spraken verder circa 130 personen die naar de Commissie Gelijke Behandeling zijn gestapt. Van hen zegt 34 procent dat ze daar geen enkel nadeel op het werk van hebben ondervonden. Bij de overigen was dat wel het geval.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.