14 procent homo’s ondervindt negatieve reacties op werk

0

Nederland is internationaal gezien koploper in de acceptatie van homoseksualiteit, al hebben op de werkplek 14 procent van de homoseksuele mannen en 5 procent van de homoseksuele vrouwen te maken met negatieve reacties.

Meestal gaat het om afkeurende blikken, flauwe grappen of vervelende vragen, aldus het het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP. Over het effect daarvan op de prestaties op het werk is niet veel te zeggen. Wel kan er volgens de onderzoekers soms sprake zijn van verzuim en vermindering van de prestaties. Op het werk is 80 procent van homoseksuelen open over de seksuele voorkeur.

Acceptatie gegroeid
Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek dat het SCP uitvoerde in opdracht van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). 10 procent van de Nederlanders staat negatief tegenover homoseksualiteit. In 2006 was dit nog 15 procent.

Negatieve reacties
Homo’s krijgen geregeld negatieve reacties wegens hun seksuele voorkeur. Vorig jaar kreeg ruim een kwart van de homoseksuele mannen en 14 procent van de lesbische vrouwen daarmee te maken. Zo’n 4 procent zei dat meerdere keren te hebben meegemaakt.

Sterker gevoel van onveiligheid
Toch zijn veel homoseksuelen in Nederland zich het afgelopen jaar onveiliger gaan voelen dan het jaar ervoor. Ruim een op de vijf homoseksuele mannen voelde zich in 2010 onveiliger, bij lesbiennes betrof het 13 procent. Dat komt vooral doordat de media meer aandacht besteden aan geweld tegen homo’s dan voorheen, concluderen de onderzoekers van het SCP. Zelden wordt het grotere gevoel van onveiligheid veroorzaakt door eigen ervaringen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.