Wijzigingen jaarrekeningrecht per 1 november

0

Per 1 november 2015 wijzigt het jaarrekeningenrecht voor kleine en middelgrote ondernemers. Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie zet de Europese richtlijn jaarrekening om naar Nederlands recht.

De belangrijkste wijziging zit in de omvang van kleine en middelgrote bedrijven. Tot nog toe moesten kleine bedrijven een maximaal balanstotaal hebben van ten hoogste 4,4 miljoen euro en een maximale netto-omzet van 8,8 miljoen euro, om voor vrijstelling van accountantscontrole in aanmerking te komen. Met deze vrijstelling hoeven deze bedrijven alleen een beperkte balans openbaar te maken. Onder de nieuwe regels mag de maximale balanstotaal oplopen tot 6 miljoen euro en de netto-omzet naar 12 miljoen euro. De limiet van het aantal werknemers blijft 50.

Een andere belangrijke wijziging is de toevoeging van een nieuwe categorie, de micro-onderneming. Deze onderneming heeft een maximaal balanstotaal en netto-omzet van maximaal 350.000 euro en niet meer dan 10 werknemers. Deze micro-ondernemingen hoeven alleen een beperkte jaarrekening op te stellen.

De opmaak- en publicatietermijnen worden teruggebracht. De uiterste opmaaktermijn is per 1 november 2015 10 maanden in plaats van 11, en de publicatiedatum is teruggeschroefd naar 12 maanden in plaats van 13. De wet is van toepassing op jaarrekeningen en bestuursverslagen die worden opgesteld over de boekjaren die aanvingen op of na 1 januari 2016.

Volgens minister van der Steur moeten de wijzigingen in het jaarrekeningenrecht een lastenverlichting opleveren voor kleinere bedrijven. ‘Goed dat door Europa op deze wijze vorm is gegeven aan lastenverlichting voor het midden- en kleinbedrijf’, aldus de minister.

Bron: Rijksoverheid.nl en BPV accountants en belastingadviseurs

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.