Tweede Kamer stemt in met Uitvoeringswet AVG

0

De Tweede Kamer is akkoord met de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bijna alle partijen stemden voor het wetsvoorstel, alleen de PVV stemde tegen.

In de Uitvoeringswet worden daar waar dat nodig is nationale regels vastgesteld om de nieuwe Europese privacywetgeving uit te voeren. Zo is er in de Uitvoeringswet aandacht voor invulling van de bepalingen door de nationale toezichthouder, de Autoriteit persoonsgegevens. De Uitvoeringswet moet gelijktijdig in werking treden met de nieuwe Europese privacywetgeving op 25 mei a.s.

Kleine bedrijven

In het wetsvoorstel zullen nog wel enkele wijzigingen worden opgenomen. Zo wil Kees van der Staaij van de SGP dat de Autoriteit Persoonsgegevens rekening houdt met behoeften van kleine, middelgrote en micro-ondernemingen. Het gaat hierbij om bedrijven met 250 werknemers of minder, een jaaromzet van 50 miljoen euro of een balanstotaal van 43 miljoen euro. Deze bedrijven moeten geen extra administratieve lasten krijgen door de nieuwe wetgeving en Van der Staaij vindt het belangrijk dat dit nadrukkelijk in de Uitvoeringswet wordt opgenomen. De overige Kamerleden stemden in met zijn voorstel.

Hoog tempo voor Uitvoeringswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming over de uitvoeringswet. Dekker benadrukte toen dat er een hoog tempo zit in de invoering van de wet. Ook zei hij dat Nederland ten opzichte van andere Europese landen niet achterloopt met de invoering van de nieuwe wetgeving: ‘Alleen Duitsland en Oostenrijk zijn al tot afronding van het wetgevingsproces gekomen, maar de andere lidstaten zijn ook nog druk bezig.’

Modernisering privacyregels

In de Uitvoeringswet is zoveel mogelijk gekeken naar de huidige regelgeving in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dekker streeft er op dit moment ook niet naar om nog naast de AVG ook nog eens nieuwe nationale regels te introduceren. ‘Dat betekent niet dat we dat op termijn niet zouden moeten doen. Na invoering van deze wet, wil ik de mogelijkheden verkennen voor verdere modernisering van het gegevensbeschermingsrecht.’ Zo wil de minister in gesprek gaan met bedrijven en belangenorganisaties. De aanpassingen voor de Uitvoeringswet AVG (UAVG) die hieruit voortkomen, zouden dan in 2019 in consultatie kunnen gaan.

  • avg

    Steffie Schepers

    Hoe bereidt u zich goed voor op de nieuwe privacywetgeving? Woensdag 4 april organiseert XpertHR een online webinar over de Algemene Verordening Gegevensverwerking, AVG. U kunt zich hiervoor gratis aanmelden. Advocaat Steffie Schepers praat u in een uur bij. Meer informatie en aanmelden >>>

     

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.