Strengere aanpak ww-fraude arbeidsmigranten

0

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft afspraken met UWV gemaakt: de ww-fraude door arbeidsmigranten wordt strenger aangepakt. ‘Solliciteren in plaats van vertrekken naar land van herkomst.’

UWV gaat steviger controleren of iemand daadwerkelijk in Nederland is om werk te zoeken. Om dit beter in de gaten te houden wordt strenger gekeken naar het adres van de werkzoekenden. Dit staat in een brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Daarnaast komt er meer persoonlijk contact met uitkeringsgerechtigden en gaan UWV en het ministerie van SZW tussenpersonen voortaan registeren.

Ww-fraude neemt toe

Recentelijk vertrokken Poolse arbeidsmigranten met behulp van tussenpersonen en correspondentieadressen met hun ww-uitkering naar Polen. Maar iemand met een ww-uitkering hoort in Nederland te zijn en actief te solliciteren. Minister Koolmees: ‘Fraude met uitkeringen is onacceptabel. Het ondermijnt het draagvlak van ons sociale zekerheidsstelsel. Daarom heb ik met UWV afgesproken om dit intensiever aan te pakken.’

Door de stijging van arbeidsmigranten en de steeds nieuwe manieren van frauderen is het risico op fraude door arbeidsmigranten ook toegenomen. UWV en het ministerie van SZW merkten dit ook op, maar proberen dit al jaren tegen te gaan door het opleggen van boetes en het beëindigen van uitkeringen.

Alles op scherp

Minister Koolmees schrijft ook in de brief dat hij uitgebreider gaat informeren over vormen van fraude die UWV tegenkomt. Zowel fraude rond de WW, als in andere uitkeringen, zoals de ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregelingen. Om dit voor elkaar te krijgen gaan UWV en SZW nauwer samenwerken op het terrein van fraude. ‘Belangrijk is een blijvend effectieve aanpak aangezien de werkwijze van fraudeurs ook continu wijzigt.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.