JurisprudentieSchendt het uitwisselen van zakelijke contacten de geheimhoudingsplicht?

0

Een werknemer maakt per ongeluk een whatsapp-groep aan met privé- en zakelijke contacten, waaronder de relaties van zijn ex-werkgever. Die spreekt hem aan op schending van de geheimhoudingsplicht en vordert een boete van 25.000 euro. Komt deze fout de werknemer zo duur te staan?

Wat eraan voorafging

Een commercieel medewerker begint in september 2018 bij een nieuwe werkgever. Op zijn nieuwe zakelijke telefoon – waarvan hij het systeem niet kent – maakt hij per ongeluk een whatsapp-groep aan met zo’n 135 contacten. De groep bevat een mix van contacten: ex-collega’s, klanten van zijn ex-werkgever, nieuwe collega’s en privé-contacten zoals zijn vriendin, kennissen en schoonfamilie. De ex-werkgever spreekt hem juridisch aan: met het creëren van deze Whatsapp-groep heeft hij de geheimhoudingsplicht overtreden. En daarom moet hij de boete die daarop staat betalen: 25.000 euro. De werknemer geeft aan dat hij de geheimhoudingsplicht niet heeft overtreden, omdat hij de groep per ongeluk heeft aangemaakt en ook weer zo snel mogelijk heeft verwijderd.

De ex-werkgever en -werknemer corresponderen over en weer over deze kwestie, maar ze komen er niet uit. Overigens is dit niet het enige onderwerp van discussie tussen hen: er is ook onenigheid over de kosten van het privégebruik van de lease-auto, en om tot uitbetaling van de transitievergoeding te komen, moest eerst de kortgedingrechter ingeschakeld worden.

Bij de rechter

De werkgever stapt naar de rechter om onder meer de 25.000 euro boete te vorderen. Door het aanmaken van de whatsapp-groep is voor een circa 135 mensen blijvend zichtbaar wie de klanten van het bedrijf zijn. Het bestaan van een dergelijke dataset, die tot in het oneindig zichtbaar blijft, over de bedrijfsvoering is schadelijk voor het bedrijf, aldus de werkgever.

De werknemer verweert zich. Hij voert aan dat hij het geheimhoudingsbeding niet heeft overtreden, omdat hij de groep per ongeluk heeft aangemaakt en geen klanten van zijn ex-werkgever heeft benaderd. De ex-werkgever heeft volgens hem ook geen schade geleden. De rechter kijkt naar de tekst van het geheimhoudingsbeding en concludeert dat de verplichting tot geheimhouding ruim is geformuleerd en dat de werknemer met het creëren van de groep het beding heeft overtreden. Dat dat per ongeluk is gebeurd, is niet relevant bij de afweging, aldus de rechter.

Persoonlijke omstandigheden reden voor matiging?

De werknemer vraagt de rechter om de boete te matigen. Dat kan bij bijzondere omstandigheden. En die zijn er volgens de rechter: de werknemer heeft de groep per ongeluk aangemaakt en had ook geen belang bij het aanmaken van de groep. Het riep alleen maar vragen op bij de werkgever waar hij zojuist was begonnen. Het feit dat de samenstelling na de groep een mix was van zakelijke- en privé-contacten ondersteunt het matigingsbetoog van de werknemer. Net als het feit dat hij meteen heeft geprobeerd de groep weer te verwijderen. Het is ook niet vast komen te staan dat deze actie de ex-werkgever financieel heeft gedupeerd. Tot slot laat de rechter meewegen dat een boete van 25.000 euro voor een werknemer die een gezin moet onderhouden, financieel bezwaarlijk is. De rechter matigt op grond van al deze omstandigheden de boete tot 7.000 euro.

In de praktijk

Een geheimhoudingsbeding is aan veel minder regels onderhevig dan een concurrentiebeding. En hoewel vaak gezegd wordt dat de waarde van zo’n beding beperkt is omdat het moeilijk te bewijzen is of een werknemer het beding heeft overtreden, was dat bewijs in deze rechtszaak in ieder geval geen probleem.

Uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2019:4140, 20 september 2019
Meer informatie op XpertHR

  • Dit artikel komt tot stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.