Regelhulp moet organisaties duidelijkheid geven over privacywet

0

De Autoriteit Persoonsgegevens lanceert een ‘digitale regelhulp’ waarmee organisaties kunnen checken of zij voldoende zijn voorbereid op de nieuwe privacywet.

In de regelhulp worden een aantal vragen gesteld. In eerste plaats wordt achterhaald met of een organisatie persoonsgegevens verwerkt en wat voor soort gegevens dit precies zijn. Ook kan er door het beantwoorden van een aantal vragen achterhaald worden of een organisatie een functionaris gegevensbescherming nodig heeft. Of bijvoorbeeld een data protection impact assessment moet uitvoeren.

Voorlichtingscampagne

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de regelhulp gemaakt voor iedere organisatie, groot of klein, die persoonsgegevens verwerkt en daarvoor zelf het doel en de middelen bepaalt. Dus onder meer voor bedrijven, overheidsinstanties, stichtingen en kleine zelfstandigen.

De regelhulp is onderdeel van een landelijke voorlichtingscampagne van de AP over de nieuwe Europese privacyregels. Op de website www.hulpbijprivacy.nl is informatie te vinden voor verschillende doelgroepen, zoals organisaties, scholen, zorginstellingen en webwinkels.

Ongeruste werkgevers

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie.  Werkgeverspartijen MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat veel kleine bedrijven nog onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving. Zij vinden ook dat er te veel onduidelijkheid is over de concrete toepassing. Liever zouden zij zien dat er meer aandacht komt voor voorlichting en dat de AP vanaf 25 mei dit jaar nog niet start met handhaven van de nieuwe wetgeving.

Wel handhaven

De AP lijkt hier niet toe bereid. Woordvoerder Sandra Loois gaf eerder al aan dat het ‘al twee jaar bekend is dat de AVG op 25 mei a.s. geldt’. Zij vervolgt: ‘De AP snapt dat het voor het midden en klein bedrijf lastig is, waarschijnlijk lastiger dan grote bedrijven. Onze eerste prioriteit is uiteraard niet om de bakker op de hoek te beboeten. Maar als wij een klacht zouden krijgen over deze bakker, doen we onderzoek.’

Meer lezen over de privacywet:

HR Journaal over nieuwe privacywetgeving
Werkgevers willen uitstel privacywet
3 vragen over controle van personeel

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.