Prinsjesdag 2019: meer mensen voor langere termijn op de arbeidsmarkt

0

Hoewel de werkloosheid iets stijgt, is de werkgelegenheid op zijn top. Daarom wil het kabinet kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt extra ondersteunen. Lees hier de maatregelen die eruit zijn gekomen op Prinsjesdag 2019.

Minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen het aantrekkelijker maken om (meer) te gaan werken. Zoals uit de miljoenennota blijkt, draait de Nederlandse economie nog steeds goed en is dit het moment om te investeren in de arbeidsmarkt. Zo maakt het kabinet voor 2020-2021 53 miljoen euro extra vrij om de arbeidsmarkt inclusiever te maken en mensen met een beperking te helpen bij hun zoektocht naar een baan. Hiernaast worden de regels rondom de Wajong per 1 januari 2020 versimpeld, zodat ook Wajongers meer gaan werken of zich laten bij- of omscholen.

Minder verschil tussen vast en flexwerk

Naast de extra investering in kwetsbare doelgroepen, wil het kabinet de verschillen tussen vast en flexwerk verkleinen. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die op 1 januari 2020 ingaat, waren de eerste stappen al gezet. Vanaf die intreding wordt het voor werkgevers onder andere aantrekkelijker om mensen een vast contract te geven. Verder krijgen medewerkers vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding en wordt de WW-premie voor werkgevers voordeliger na het aanbieden van een vast contract. Ook wordt ontslag mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden en wordt de ketenbepaling verruim naar drie jaar. Deze maatregelen moeten de arbeidsmarkt vanaf 2020 stimuleren.

  • De WAB verkleint per 1 januari 2020 het verschil tussen vast en flex. Hierbij een checklist van de veranderingen voor HR.

    Download de checklist

     

     

Pensioenplannen

Aangezien het kabinet per 2020 mensen aan het werk wil helpen en houden, zetten zij ook in op duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat medewerkers op de langere termijn gezond, met plezier en succes aan het werk blijven. Hierbij moet HR ook rekening houden met de AOW-leeftijd. De eerste merkbare maatregel waar het kabinet over wil sparren is de AOW-leeftijd. Die blijft vanaf 2020 twee jaar op 66 jaar en vier maanden, en stijgt daarna minder snel dan volgens de huidige regels. Samen met werkgevers- en werknemersorganisaties werkt het kabinet de overige afspraken de komende periode uit.

  • Uiteraard gaat uw HR-werk dieper dan een paar highlights. Kennisbank XpertHR heeft een uitgebreid dossier voor u samengesteld omtrent alle wijzigingen.

    Bekijk de pagina

Bron: SZW

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.