Prinsjesdag 2018: drie nieuwtjes voor HR

0

Morgen is het Prinsjesdag en de eerste plannen zijn de afgelopen dagen uitgelekt. Welke maatregelen hebben invloed op HR?

Werkenden groeien

Werkenden gaan er in de plannen voor 2019 met 1,6 procent op vooruit. Zo groeit ook de economie met 1,6 procent. Nederlanders die een uitkering krijgen gaan er het minst op vooruit. Hun koopkracht stijgt met 0,9 procent.

Ook is onlangs bekend geworden dat het plan voor loondispensatie van tafel is. Dat hield in dat werkgevers aan mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon zouden mogen betalen. Maar door aanhoudende kritiek heeft het kabinet dat plan ingetrokken.

-> Wat kan HR op Prinsjesdag verwachten over arbeidsrecht?

Werkloosheid daalt

De werkloosheid daalt volgend jaar verder naar 320 duizend mensen. Het wetsvoorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans wordt ingediend en daarmee wil het kabinet het voor werkgevers gemakkelijker en aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Bijvoorbeeld door premies te verlagen wanneer sprake is van een vast contract. Dit draagt bij aan het verlagen van de werkloosheid.

-> Wat kan HR op Prinsjesdag verwachten over pensioen?

Alternatieve plannen

Op dit moment is het voor werkgevers lastig hoe ze moeten omgaan met fietsen. Er bestaat geen aparte regeling voor, meestal zoeken werkgevers nu via de werkkostenregeling een oplossing. Maar vanaf 2020 komt er net als bij de auto van de zaak een bijtellingsregeling. Er moet dan 7 procent van de waarde van de fiets bij het loon worden opgeteld. Voor HR is het goed om volgend jaar alvast voor te sorteren op deze nieuwe regeling.

Het kabinet wil dat een fiets van de zaak net zo aantrekkelijk wordt als een leaseauto. Een werknemer kan daarom in 2019 op een e-bike van 2.000 euro rijden voor nog geen honderd euro per jaar.

-> Wat kan HR op Prinsjesdag verwachten over fiscaal recht?

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.