Poll: is uw organisatie al voldoende voorbereid op de nieuwe privacywetgeving?

0

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie. Is uw organisatie al voldoende voorbereid op de nieuwe privacywetgeving?

Stem op de poll.

[polldaddy poll=”9920556″]

De belangrijkste wijzigingen

  • Nu moeten organisaties de verwerkingen van persoonsgegevens melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens, na de invoering van de Europese verordening moeten organisaties zelf meer gaan vastleggen welke gegevens zij verwerken en waarom;
  • Organisaties kunnen verplicht worden een “Data Protection Officer” aanstellen die onafhankelijk onderzoek kan doen naar het gebruik van persoonsgegevens;
  • Bij de ontwikkeling van een nieuw product kunnen organisaties worden verplicht een Privacy Impact Assessment (PIA) in te schakelen die samen met de organisatie moet bekijken wat de impact daarvan is op het gegevensgebruik.
  • Consumenten krijgen meer rechten. Zij krijgen bijvoorbeeld recht op de gegevens die zij aan een organisatie hebben verstrekt om die over te dragen aan een andere organisatie (recht op dataportabiliteit).
  • Consumenten kunnen organisaties bovendien verzoeken om hun persoonsgegevens zonder onredelijke vertraging te wissen (recht op vergetelheid).
  • Organisaties met vestigingen in meerdere EU-landen krijgen nog maar met één privacytoezichthouder te maken.

Meer over de nieuwe privacywetgeving

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.