Pleidooi voor fiets van de zaak

0

De SP en GroenLinks willen dat de fiscaal voordelige ‘fiets van de zaak’ blijft bestaan. Ze vrezen dat de fiets van de baas verdwijnt met het belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, dat maandag in de Tweede Kamer wordt behandeld.

SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt dat de Kamer een stokje moet steken voor het plan van Wiebes. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zal een amendement indienen om de fiets te redden. Overigens vindt Wiebes zelf helemaal niet dat hij de fiets van de zaak de nek omdraait, maar wel is het zo dat de aparte regeling wordt afgeschaft. De fiets moet dan om een beperkt budget de concurrentie aan met het kerstpakket of een bedrijfsuitje.

SP en GroenLinks denken net als organisaties als BOVAG, Fietsersbond en Natuur & Milieu wel dat dat leidt tot het einde van de fiets van de zaak. ,,Nu mogen veel werknemers nog om de drie jaar een nieuwe fiets aanschaffen. Het voordeel van de werknemer kan oplopen tot 52 procent. Dit is een veel gebruikte regeling die veel mensen in staat stelt een fiets aan te schaffen. Deze geliefde regeling wordt onmogelijk gemaakt, want de werkgever zal straks eerder kiezen voor kerstpakketten of personeelsfeestjes en niet meer voor de fiets”, aldus Bashir.

Hij denkt dat de afschaffing slecht zal uitpakken voor het milieu en ook banen zal kosten in de fietsbranche. Een flink deel van de fietsverkopen is gelinkt aan de fiets van de zaak.

Volgens Jesse Klaver van GroenLinks worden nu nog jaarlijks zo’n 200.000 fietsen via de baas gekocht. ,,Ik vrees dat de plannen van Wiebes ertoe leiden dat minder mensen naar hun werk fietsen en meer mensen de auto zullen nemen. Dat is niet alleen slecht voor de verkeersdrukte en luchtkwaliteit in onze steden, maar ook voor de gezondheid van de werknemer die zijn dagelijkse fietstocht mist. Het kabinet moet fietsen juist verder stimuleren in plaats van ontmoedigen. Dit is een kortzichtige bezuiniging op een typisch Nederlands fenomeen: per fiets naar het werk”, aldus Klaver.

Bron: ANP

Lees ook: ‘WKR heeft negatief effect op woon-werkfietsen’ en Denken jullie ook dat het fietsplan niet meer bestaat volgend jaar?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.