Nieuw in 2017: het lage-inkomensvoordeel

0

Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2017 profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV). Met deze maatregel kunnen werkgevers in aanmerking komen voor een verlaging van de loonkosten voor werknemers die rond het minimumloon verdienen.

Deze maatregel maakt het per 1 januari 2017 aantrekkelijker om bijvoorbeeld langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Werkgevers hoeven geen aanvraag in te dienen om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, zij krijgen dit voordeel automatisch. Dat kan jaarlijks € 2000,- per werknemer opleveren.

Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Het LIV is een tegemoetkoming voor werkgevers, waarmee de loonkosten van werknemers met een salaris rond het minimumloon lager worden. Door deze financiële bijdrage blijven de loonkosten laag voor werknemers die tussen 100-125% van het minimumloon (van een 23-jarige) verdienen.

De Belastingdienst keert op basis van gegevens van UWV de vergoeding over 2017 in 2018 automatisch uit aan de werkgever. Daar hoeft een werkgever geen aanvraag voor in te dienen. Het LIV wordt in verhouding (naar rato) berekend op basis van het aantal gewerkte uren per jaar.

Voorwaarden

Er zijn twee voorwaarden voor werkgevers waaraan hun werknemers moeten voldoen. De werknemer dient minimaal 1248 uur per jaar te werken en een loon te verdienen tussen de 100% en 125% van het minimumloon.

Regelhulp voor werkgevers

Het ministerie van SZW heeft een online regelhulp gepubliceerd. Door het invullen van maximaal acht vragen komen werkgevers te weten of ze recht hebben op het LIV en wat de hoogte en duur ervan is.

Naar de Regelhulp >>

Bron en meer informatie over de regeling:
Ministerie van SZW
Salarisnet

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.