Mkb-bedrijven krijgen geen AVG-boetes op korte termijn

0

Mkb-bedrijven die hun privacyregels nog niet volledig hebben ingericht volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), krijgen niet meteen een boete. Alle organisaties moeten vanaf vrijdag 25 mei voldoen aan deze privacywet, maar volgens minister Sander Dekker hoeven mkb-bedrijven niet bang te zijn voor AVG-boetes op korte termijn.

De ingang van de nieuwe Europese privacywet is al een tijd bekend, maar het blijkt voor mkb’ers toch een uitdaging te zijn om op tijd aan de privacyregels te voldoen. Zolang de bedrijven zich klaarstomen voor de AVG en hun best doen om aan de wet te voldoen, denkt minister Dekker niet dat de Autoriteit Persoonsgegevens meteen boetes zal uitdelen aan mkb-organisaties. ‘Alle bedrijven moeten veilig omgaan met persoonlijke gegevens en alles veilig bewaren. Het mag dus ook niet in verkeerde handen komen,’ aldus Dekker.

Complexe wet

De AVG is een complexe wet en roept nogal wat vragen op. Dat kan een reden voor de Autoriteit Persoonsgegevens zijn om schappelijk te handelen na de deadline. Veel HR-professionals bevestigden de complexiteit van de wet door veel vragen te stellen tijdens het XpertHR College over de AVG. Advocate Steffie Scheppers beantwoordt de meest gestelde vragen in een whitepaper.

Bron: NOS

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.