‘Laag btw-tarief bouw nog weinig effect’

0

Het door het kabinet tijdelijk verlaagde btw-tarief op renovatiewerk levert bouwbedrijfjes nog nauwelijks extra werk op. De vraag bij consumenten komt maar langzaam op gang, constateert de Aannemersfederatie Nederland.

Ook uit een inventarisatie van bouwkrant Cobouw blijkt dat veel aannemers niets merken van het lagere btw-tarief.

,,Er zijn wel consumenten die iets willen laten verbouwen, maar veel durven het financieel nog niet aan en stellen hun plannen nog even uit”, zegt een woordvoerster van de Aannemersfederatie. Volgens haar speelt ook het slechte weer hierbij een rol. ,,De winter heeft lang geduurd en veel mensen denken toch pas aan een verbouwing als het een tijdje mooi weer is.”

Brancheorganisatie Bouwend Nederland zegt de trend wel te herkennen. Het vertrouwen in de economie ontbreekt nog doordat niet duidelijk is wat politici in Den Haag nog voor maatregelen in petto hebben, aldus een zegsman.

Het kabinet sprak bij het woonakkoord in februari met D66, ChristenUnie en SGP af dat de btw op renovatie en herstel per 1 maart voor een periode van 1 jaar wordt verlaagd van 21 naar 6 procent. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) rekende uit dat die maatregel de bouw dit jaar voor 600 miljoen euro aan extra opdrachten zal opleveren.

In 2010 en 2011 was het btw-tarief op renovatiewerk ook al een periode verlaagd. Volgens de Aannemersfederatie pakte dat toen erg positief uit. Omzetten van mkb-bouwbedrijven stegen met 18 procent, waardoor veel bouwvakkers aan het werk konden blijven en geen gebruik hoefden te maken van de WW.

Bouwend Nederland wijst erop dat de huidige verlaging wel erg snel na de vorige komt. Het kan dus zijn dat veel mensen die met verbouwplannen rondliepen hun huis al eerder hebben laten opknappen.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.