Kwart van de organisaties heeft geen AVG-bedrijfsbeleid opgesteld

0

De ingang van privacywet AVG zette veel organisaties op zijn kop. Velen moesten hun privacybeleid namelijk drastisch aanpassen. Ondanks dat de Nederlandse autoriteiten in 2019 met controles starten, blijkt uit onderzoek dat een kwart nog geen AVG-beleid heeft. 

Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers heeft nog geen AVG-beleid ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van kantoorspecialist Fellowes, dat onder ruim 7000 werknemers is gehouden. Sinds de ingang van de nieuwe privacywetgeving moet elke organisatie een privacybeleid op te stellen voor het feit dat medewerkers in contact komen met vertrouwelijke informatie. Denk daarbij aan informatie die op het cv van een sollicitant staat of gegevens in e-mailadressen van anderen. Branches die op dit moment nog grote stappen moeten zetten om AVG-proof te worden zijn de auto-industrie (64%), horeca en reizen (53%) en handel (37%).

Management, sta op

Ondanks het feit dat 1 op de 4 medewerkers nog geen AVG-beleid hebben ontvangen, vindt 81% van de ondervraagden het van belang dat organisaties aan de eisen van deze privacywet voldoen. Ook zijn zij van mening dat er werkelijk nog veel moet gebeuren om dat doel te behalen. 20% van de respondenten vindt dat het management daar verantwoordelijk voor is. Onder meer HR dient namelijk sollicitatieprocedures, personeelsdossiers, bewaartermijnen, administratie en uitwisseling van gegevens bij ziekte en re-integratie in overeenstemming met de AVG te brengen. Advocaat Steffie Schepers deelt diezelfde mening en zet daarom de aandachtspunten over de AVG voor HR op een rij.

Het management moet dus volgens een deel van de medewerkers weten waar de hele organisatie op moet letten en dat bij de medewerkers overbrengen. Hajo Hoekstra, Fellowes Director in Benelux: ‘Het is noodzakelijk dat er een beleid wordt dichtgetimmerd op papier, zodat werknemers precies weten wat er van hen verwacht wordt. Als dit niet zwart op wit staat, is het niet verwonderlijk dat de omgang met confidentiële documenten nog lang niet altijd zorgvuldig is.’ Zorg als HR, leidinggevende of management dus voor een goed AVG-beleid. Zo loopt de organisatie geen risico op boetes.

  • XpertHR heeft speciaal voor HR-professionals twee whitepapers geschreven over de AVG. Hierin gaat zij in op de belangrijkste aandachtspunten rondom (bijzondere) persoonsgegevens, bewaartermijnen en een datalek. Deze zijn gratis te downloaden:

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.