HR mag aanvraag werkgeversverklaring aan UWV overdragen

2

HR mag medewerkers die een werkgeversverklaring aanvragen onder bepaalde voorwaarden overdragen aan UWV. Dat bespaart zowel huizenkopers als HR en hypotheekadviseurs werk en versnelt het aanvragen van een hypotheek.

 Grote druk op HR

HR-professionals krijgen regelmatig te maken met aanvragen van een werkgeversverklaring. De hypotheekaanvragers en -verstrekkers zijn veeleisend, waardoor HR vaak veel vragen binnenkrijgt en advies moet geven. Ook zijn er regelmatig meerdere verklaringen en aanvullingen nodig voordat een hypotheek wordt afgegeven. Omdat de aanvragers snel moeten beslissen of zij het huis willen en kunnen kopen, vergroot dit de druk om bepaalde gegevens op de verklaring te vermelden.

Wanneer mag HR overdragen?

De druk voor HR, huizenkopers en hypotheekadviseurs wordt echter verlaagd door een UWV-document. Om hiervoor als huizenkoper oftewel medewerker in aanmerking voor te komen, moet de hypotheekadviseur met de Adviesbox, software van Intersoftware, werken. Hiernaast moet de huizenkoper klant zijn van ABN, Florius, Rabobank of ING. Als de medewerker aan beide eisen voldoet, dan mag u als HR-professional de medewerker overdragen aan UWV. Een hypotheek kan dan namelijk aangevraagd worden met een UWV-document in plaats van met de werkgeversverklaring.

Werkgeversverklaring

Op de werkgeversverklaring staat vermeld wat voor dienstverband een medewerker heeft, wat het salaris is en welke eventuele andere toeslagen of beloningen diegene ontvangt. Verder wordt vermeld of de medewerker (onderhandse) leningen heeft en of er sprake is van een loonbeslag. Bij UWV kan men voortaan een digitaal document downloaden (het verzekeringsbericht) en deze inleveren bij een hypotheekadviseur. Dit gaat als volgt:

 • Ga naar de website www.uwv.nl/particulieren/mijnuwv/
 • Log in met DigiD bij Mijn UWV
 • Heeft u nog geen DigiD? U kunt uw inloggegevens aanvragen via digid.nl/aanvragen
 • Kies in het menu voor “Persoonlijke gegevens”
 • Kies bij “Loongegevens” op “Controleren”
 • Kies onder “Verzekeringsbericht” op “Download printversie”
 • Controleer de gegevens
 • Verstuur het UWV Bericht digitaal naar uw hypotheekadviseur
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.

2 reacties

 1. Mooie regeling, maar waar kan ik onze medewerkers op de UWV site naar toe leiden?

 2. Sacha Luijkx op

  Beste Leny, we hebben het antwoord op uw vraag onderin het artikel geplaatst. Hartelijke groeten, Sacha Luijkx