HR Journaal over privacy gemist? Lees hier de highlights terug

0

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), oftewel de nieuwe Europese privacywetgeving was het belangrijkste onderwerp van gesprek in het HR Journaal van februari. Daarnaast kwamen de prestatiebonus, het loonkostenvoordeel en relaties op de werkvloer ter sprake. 

Speciale gast deze uitzending is Steffie Schepers, juridisch medewerker bij RWV Advocaten. Zij heeft zich afgelopen tijd verdiept in het privacyrecht en selecteerde een aantal aandachtspunten voor HR. Zo is datalekken bijvoorbeeld een onderwerp dat voor HR specifiek interessant is, zegt Schepers. ‘Bij een datalek gaat het om een beveiligingsincident wat leidt tot de wijziging, vernietiging of vrijkoming van persoonsgegevens terwijl dat niet de bedoeling is van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die een usb-stick of laptop verliest waardoor er klantgegevens op straat komen te liggen.’

Register datalekken

In zo’n geval moet je volgende de AVG een aantal stappen ondernemen. ‘Het is wel belangrijk dat je ook de medewerkers in je organisatie van deze stappen op de hoogte brengt. Leg bijvoorbeeld in het personeelshandboek vast dat medewerkers een datalek moeten melden bij bijvoorbeeld de HR-manager. De HR-manager kan zo’n lek vastleggen in een ‘register datalekken’. Dus een tip aan HR is: stel alvast zo’n register op zodat als er na 25 mei zich een datalek voordoet je het direct juist kunt registreren’, legt Schepers uit.

Andere tips van voor de AVG

Schepers gaf gedurende het HR Journaal nog een aantal andere tips voor HR:

    • Moet je een datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens? Doe dit dan binnen 72 uur.
    • Stel beleid op wie wat moet doen en wie waarvoor verantwoordelijk is, zodat duidelijk is wie wat moet doen mocht er iets voorvallen.
    • Het aanstellen van een ‘functionaris van de gegevensbescherming’ is niet altijd verplicht. Het geldt vooral als je op grote schaal bijzondere persoonsgegevens beschermt, denk aan een ziekenhuis. Maar het kan wel nuttig zijn om iemand binnen het HR-team wel een aantal van die taken te geven.

Meer weten? Samen met haar collega’s van RWV Advocaten maakte Schepers een tien stappenplan om je voor te bereiden op de AVG. Ook kunt u het HR Journaal terugkijken om nog meer informatie te ontvangen.

Let op: premiekorting heet nu loonkostenvoordeel

Naast de nieuwe privacywetgeving kwamen er ook nog een aantal andere onderwerpen aan bod. Zo vervangt het loonkostenvoordeel (LKV) sinds dit jaar de premiekorting arbeidsgehandicapte en oudere werknemer. Om aanspraak op het  LKV te kunnen maken moet de werkgever een kopie van de doelgroepverklaring LKV hebben. Waar haal je zo’n doelgroepverklaring en hoe worden lopende premiekortingen omgezet naar het LKV? Lees het in dit artikel >>>

Risico’s van de prestatiebonus

Bij prestatiebeloning bestaat er een directe link tussen het loon en de door de werknemer geleverde prestatie en de bijdrage aan de organisatie. Het wel of niet uitdelen van deze prestatiebonus staat regelmatig ter discussie. Dr. Job Hoogendoorn bepreekt de risico’s van de prestatiebonus. Lees zijn artikel >>>

Relaties op de werkvloer

Liefde op de werkvloer kan heel mooi zijn, maar het kan ook voor lastige situaties, en soms zelfs voor grote problemen zorgen. Wat mag, kan en moet een werkgever daarmee? Speciaal voor Valentijnsdag heeft Mr. Edith van Schie een whitepaper geschreven voor het thema relaties op de werkvloer. Download de whitepaper >>>

Waar en wanneer

Het HR Journaal is een online webinar. De uitzending over AVG met Steffie Schepers vond plaats op donderdag 8 februari 2018. Heeft u het gemist? Dan kunt u zich nog steeds aanmelden. Klik op de onderstaande button, laat uw mailadres achter en ontvang de terugkijklink in uw mailbox.

Ik wil het HR Journaal terugkijken

 

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen, juridisch medewerker Steffie Schepers en redacteur Marloes Oelen tijdens het HR Journaal.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.