Belastingdienst mag geen flitsfoto’s gebruiken bij rittenregistratie leaseauto

0

De Belastingdienst mag foto’s van snelwegcamera’s niet gebruiken voor het aantonen van privégebruik van een leaseauto.

Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in drie zaken, de uitspraak is gepubliceerd op rechtspraak.nl.

De Belastingdienst had de drie aanklagers een naheffing gestuurd, omdat ze meer dan 500 kilometer privé zouden hebben gereden met hun auto van de zaak. Jaarlijks geven leaseauto-rijders de Belastingdienst een rittenregistratie waaruit blijkt dat het privégebruik van de auto onder de 500 kilometer is gebleven. Volgens de Belastingdienst klopten de gegevens van de drie aanklagers niet. Uit foto’s van snelwegcamera’s met nummerplaatherkenning bleek dat zij ook op andere plaatsen van geweest.

In strijd met privacy

De Hoge Raad oordeelt dat dit een inbreuk is op het privéleven waarvoor een precieze wettelijke grondslag ontbreekt. Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen en jarenlang bewaren van gegevens van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland. Naheffingen mogen daarom niet worden gebaseerd op gegevens vanuit automatische nummerplaatherkenning.

Hoe loopt het af?

Eén zaak is afgedaan door de Hoge Raad omdat de naheffingsaanslag uitsluitend gebaseerd was op foto’s van snelwegcamera’s. De andere twee zaken zijn doorverwezen naar een ander gerechtshof dat moet beoordelen of de auto’s voor niet meer dan 500 kilometer per jaar privé zijn gebruikt.

Bekijk de uitspraken:
ECLI:NL:HR:2017:288
ECLI:NL:HR:2017:287
ECLI:NL:HR:2017:286

Lees meer over:

Over Auteur