Gebruik WBSO weer gestegen

0

In 2012 is het aantal organisatie dat gebruik maakte van een fiscale regeling die onderzoek en vernieuwing bevordert bij bedrijven weer toegenomen.

In 2012 vielen 22.220 ondernemingen onder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), 8% meer dan in 2011. 13.860 bedrijven maakten daarbovenop gebruik van de Research & Development Aftrek (RDA). Dit staat in de uitgave Focus op speur- en ontwikkelingswerk , waarin de jaaroverzichten van deze regelingen staan.

Minder loonheffing
Dankzij de WBSO hoeven bedrijven minder loonheffing te betalen over de loonkosten. De RDA is bedoeld om financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. In 2012 werd bijna € 5,9 miljard aan private Research & Development (R&D) ondersteund door de WBSO en de RDA, waarvan € 3,9 miljard aan toegekende loonkosten en € 2 miljard aan andere uitgaven voor R&D. Vergeleken met 2011 nam het aantal R&D-uren toe met 6% en de loonkosten voor R&D met zo n 8%.

Extra stimulans De WBSO is bedoeld voor elke onderneming die speur- en ontwikkelingswerk verricht. Bedrijven en zelfstandigen kunnen de WBSO zelf aanvragen en verrekenen via de belastingaangifte. Ook met de RDA-regeling stimuleert de Rijksoverheid R&D-activiteiten voor ondernemers. Bedrijven kunnen een percentage van de kosten en investeringen voor deze R&D-activiteiten extra aftrekken van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Bron en meer informatie: Ministerie van Economische Zaken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.