Eigenrisicodragerschap 2020 aanvragen vóór 1 oktober

0

Werkgevers die per 2020 zelf het risico op instroom in de WGA of de ZW willen dragen, moeten de aanvraag daarvoor uiterlijk 1 oktober bij de Belastingdienst indienen. 

De aanvraag voor het eigenrisicodragerschap 2020 moet 13 weken voor de ingangsdatum van 1 januari 2020 bij de Belastingdienst binnen zijn. De deadline is dus 1 oktober 2019.

Met het eigenrisicodragerschap draagt de werkgever zelf het risico voor de uitkeringen van de ZW en de WGA (maximaal 10 jaar). De eigenrisicodrager neemt zelf de regie over de begeleiding van zieke werknemers; u draagt immers ook zelf het risico voor de uitkeringen.

Wanneer aanvragen?

Eigenrisicodragerschap kan op twee momenten per jaar worden aangevraagd, namelijk op 1 januari en op 1 juli van het desbetreffende jaar. Omdat de aanvraag uiterlijk 13 weken voorafgaand bij de Belastingdienst binnen moet zijn, dus vóór 1 oktober óf 1 april van dat jaar. Naast de aanvraag bij de Belastingdienst moet de werkgever een garantieverklaring van de bank of verzekeraar aan de Belastingdienst overleggen. Hieruit blijkt dat de bank of verzekeraar instaat voor de WGA-verplichtingen, mocht de werkgever in betalingsproblemen komen. Voor eigenrisicodragerschap ZW is een dergelijke garantieverklaring niet nodig.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.