Dossier Werkkostenregeling (WKR)

0

De definitieve datum van de invoering van de Werkkostenregeling (WKR) is uitgesteld tot 1 januari 2015. Wat hield de regeling in? Alles over de WKR in dit dossier van XpertHR.

  • Per 1 januari 2011 is de WKR ingevoerd. De WKR houdt in dat de werkgever op jaarbasis maximaal 1,4% van de totale fiscale loonsom voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen mag gebruiken. Vergoedingen die deze ‘werkkostenruimte’ te boven gaan, worden belast met een eindheffing van 80% bij de werkgever.
  • Om de invoering van de regeling geleidelijk te laten verlopen, mag de werkgever tot 2012 jaarlijks kiezen tussen het ‘oude regime’ van vrije vergoedingen en verstrekkingen of de WKR. Vanaf 2014 geldt de WKR voor alle werkgevers.
  • Kiest de werkgever ervoor om de WKR niet toe te passen, dan herleven de ‘oude’ waarderingsregels voor personeelsactiviteiten, personeelsreizen en soortgelijke voorzieningen. Ook heeft het gevolgen voor eindheffingmogelijkheden en afspraken met de Belastingdienst.
  • Kiest men voor de WKR, dan is het aan te raden om de arbeidsvoorwaarden te bekijken en indien nodig te wijzigen. Een goede vastlegging van een aantal arbeidsvoorwaardelijke zaken kan invloed hebbenop de uitkomsten van de WKR.

Jurisprudentie

Voorbeelddocumenten

  • Voorbeeld autoreglement
  • Voorbeeldregeling reiskostenvergoeding
  • Aanvraag en goedkeuring uitbetaling levenslooploon

MEER WETEN?

Op XpertHR.nl vindt u uitgebreidere informatie over verschillende arbeidsverhoudingen met voorbeelddocumenten, checklists, et cetera.
CONTACT
XpertHR.nl is dé HR Antwoordbank. Bent u geïnteresseerd in XpertHR? Vraag dan een demonstratie aan op www.xperthr.nl of bel (020) 515 9555.
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.