Balkenende pleit nog eens voor loonmatiging

2

Ondanks de voorzichtig aantrekkende economie en gunstige signalen over de werkloosheid pleitte premier Jan Peter Balkenende afgelopen vrijdag weer voor loonmatiging.

Volgens de premier is de economie nog niet uit de moeilijkheden. “Het is het beste als iedereen zich aan de nullijn houdt”, aldus Balkenende.

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werden het vorige week eens over een loonsverhoging van 1,5 procent voor de gemeenteambtenaren. Balkenende gaf aan dat het Rijk niet over de cao voor de gemeentambtenaren gaat, maar herhaalde wel de “wenselijkheid” van loonmatiging. “De regering hecht zeer aan de nullijn.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Matigen van lonen is prima, maar dan moeten de prijzen van producten en diensten ook matigen en daar schort het nog wel eens aan.Dat rijst de pan uit! Ik noem alleen maar een liter benzine.
    De diensten van de overheid,gemeenten,laat maar eens rijbewijs verlengen, paspoort aan vragen het is bij de wilde spinnen af.Matigen prima maar dan alles matigen meneer Balkenende!

  2. @sjors
    Matigen van lonen wordt bepaald door sociale partners. Inflatie door vraag en aanbod van producten en diensten. Helaas is dit laatste niet alleen door Balkenende en zijn kabinet te be?nvloeden. 2 jaar de nullijn en dus ontkoppeling met de inflatiecijfers voor profit en nog-profit sector lijkt mij een prima plan. Uitzondering voor bijstandsgerechtigden, Aow-ers en gehandicapten. Deze groepen uiteraard wel mee laten groeien met de inflatie.

    2 jaar loonmatiging lijkt mij een passende maatregel om onze concurrentiepositie en de kostenniveaus binnen de bedrijven en overheden te beteugelen. Het geldt wat hiermee bespaart wordt, moet geinvesteerd worden in meetbare innovatie projecten, een fonds om ondernemerschap te stimuleren en in scholing van werknemers. Daarnaast een deel van het geld gebruiken om de liquiditeit van bedrijven te verbeteren.

    @sjors, het in stand houden van de koppeling tussen inflatie en lonen wordt Nederland alleen maar duurder en duurder.