Aantal loonbeslagen neemt toe

0

In ruim de helft van de bedrijven (53%) is het aantal loonbeslagen het afgelopen jaar toegenomen.

Dat meldt EenVandaag na een peiling onder ruim 300 HR-professionals en salarisadministrateurs. In 38 procent van de organisaties bleef het aantal loonbeslagen gelijk; in slechts 4 procent nam het af.

Bij negen op de tien (88 procent) van de organisaties is het afgelopen jaar loonbeslag gelegd. Vaak is het de Belastingdienst die als schuldeiser de werkgever verplicht een deel van het te betalen loon van de werknemer af te staan.

Werkgever medeverantwoordelijk?
Een derde (36%) van de ondervraagden vindt het bedrijf zich medeverantwoordelijk zouden moeten voelen voor de financiële problemen van hun werknemers. De meerderheid (56%) vindt overigens van niet. Veel ondervraagden geven aan dat zij helemaal niet op de hoogte zijn van de financiële problemen totdat er loonbeslag wordt gelegd.

Lening of voorschot
Werkgevers kunnen medewerkers met financiële problemen helpen door hen bijvoorbeeld extra uren aan te bieden of door het verstrekken van een lening of voorschot op het loon, vakantiegeld, bonus of dertiende maand. Een werkgever kan er ook voor kiezen de hele schuld over te nemen en in een keer af te betalen. Het bedrag geldt dan wel als verkapt loon aan de werknemer, waarover loonbelasting en sociale premies moet worden afgedragen.

 

Loonbeslag van een werknemer, wat te doen?
Wat zijn de verplichtingen van de werkgever op het moment dat beslag wordt gelegd op het loon van een van zijn werknemers? En waar moet je als salarisadministrateur op letten?

 

Help werknemers met schulden
De kosten van personeel met geldproblemen kunnen zo hoog oplopen dat het loont als werkgever het personeel te helpen bij het oplossen van de problemen. Volgens het Nibud krijgen werkgevers er veel voor terug als zij hun personeel bijstaan met het oplossen van geldproblemen. Het ziekteverzuim daalt, de betrokkenheid van het personeel vergroot. De inzet en loyaliteit nemen toe en de administratieve kosten nemen af.

 

 

Werkzaam in de Zorg?

Op 25 maart a.s. is alweer de 22ste editie van het Congres Actualiteiten Schuldhulpverlening. Aanmelden kan nog.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.