Aantal groene zakelijke kilometers groeit

0

In Nederland zijn vorig jaar circa 10 miljard zakelijke kilometers afgelegd. Het aandeel groene zakelijke kilometers neemt ogenschijnlijk toe.

Exacte cijfers over het aandeel ‘groene’ zakelijke kilometers afgezet tegen het totale aantal zakelijke kilometers zijn er niet. Aanbieders van ‘groene’ kilometers signaleren desondanks een toename.

Zo zag uitgever van mobiliteitskaarten Mobility Mixx, in 2009 volgens directeur en vervoerseconoom Paul Dam het aantal ‘groene’ zakelijke kilometers met 60 procent toenemen tot 45 miljoen kilometer. Onder ‘groen’ verstaat Dam de gemaakte kilometers per trein en OV-fiets, maar ook per taxi en pool- en huurauto’s. Taxi’s en huurauto’s zijn volgens Dam groen omdat ze dikwijls kleiner en nieuwer zijn dan privé-auto’s, die gemiddeld acht jaar oud zijn. ‘De uitstoot van nieuwe auto’s is minder.’

Volgens Dam rijden iedere dag 2,8 miljoen Nederlanders in de spits naar hun werk, waarvan het merendeel in de file staat. Twintig procent van de werknemers heeft wel eens overdag een auto voor het werk nodig en komt daarom ook met de auto naar zijn werk. Vijftig procent laat die auto spontaan thuis als de werkgever en toereikend alternatief biedt zoals een een mobiliteitskaart voor OV in combinatie met poolauto’s op de bedrijfslocatie.

NS

De Nederlandse Spoorwegen zien met name de omzet in het segment van de Business Card groeien. Eind 2008 waren er 56 duizend kaarten in omloop en in 2009 verwachtte NS te eindigen op 90 duizend kaarten. In het jaarverslag over 2009 meldt de NS dat de omzet van de Business Card met 19 procent is gestegen. Precieze aantallen kaarten in omloop noemt de NS niet.

Een van de klanten van de NS is Strukton. Sinds medio 2008 hebben leaserijders bij Strukton de mogelijkheid om zakelijk te reizen met de NS-Business Card. Strukton voerde deze regeling in met als doel leaserijders te stimuleren de trein te nemen. Over de periode augustus tot en met december 2008 reisden de medewerkers van Strukton Rail gemiddeld 10 duizend kilometer per maand met de NS-Business Card. Gemiddeld over 2009 wordt bij Strukton per maand 19.000 kilometer gereisd met de NS Business Card, een stijging van 95 procent ten opzichte van 2008.

Voor 2010 is het doel om bij Strukton het gebruik van de NS-Business Card verder te verhogen naar gemiddeld 25 duizend kilometer per maand. Ten opzichte van 2009 betekent dit gemiddeld een toename van 32 procent. Strukton wil minimaal 2 procent CO2-reductie per jaar realiseren, gemeten ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.